0
products in your shopping cart
Total:   € 0,00 details
There are no products in your shopping cart!
We hope it's not for long.

Visit the shop

Chinees Beijing glas

Geïntrigeerd door de ontwikkelingen in China hebben wij in de afgelopen maanden enkele reizen gemaakt naar dit fantastische land. Wat meteen opvalt is de kwaliteit van kunst en cultuur van zowel zeer oude als hedendaagse uitingen.

Onze speurtocht naar glas bracht ons vanzelf bij het gele jadeglas. De kleur geel werd rond 1600 door de Chinese Keizer als “keizerlijk” bestempeld. Geel mocht alleen voor het hof en keizerlijke ambtenaren gemaakt worden. De Beijing glasfabriek stond op keizerlijk gronden en produceerde dit glas. Zij heeft na de val van de laatste Keizer (1911) nog een twintigtal jaren doorgewerkt.

Het bijzondere is de kleur en de werkwijze. Kalligrafie is een van de hoogstaande kunstvormen en wordt nog steeds beoefend. Voor deze kunst werden in porselein en glas pronkstukken gemaakt zoals de vaas die hier staat afgebeeld. Deze vaas van de Beijing glasfabriek is gemaakt uit 5 lagen glas.

Beijing vazen werden meestal van 3-, 4- of 5 lagen glas voorzien. De beheersing van deze glaskunst toont het hoogstaande niveau van de Chinese glasindustrie. We weten dat Emile Gallé een vaas met 5 lagen voor een wereldtentoonstelling heeft gemaakt maar nooit in serie. Deze vazen zijn zeer zeldzaam. U ziet nog zelden een Gallé- of Daum vaas met 3 lagen glas. De vazen uit Beijing hebben 3 of 4 lagen glas en worden onderaan ondersteund door een extra laag.In China staat jade aan de top wat intensiteit van kleur in lichtwerking betreft. Het Beijing glas probeert met een ander materiaal (glas), Jade effecten te bereiken.

about the author

No comments

The comments are closed.