0
products in your shopping cart
Total:   € 0,00 details
There are no products in your shopping cart!
We hope it's not for long.

Visit the shop

Chinees Porselein

Chinees porselein is uitzonderlijk. Mensen die er weinig mee te maken hebben, kijken op van de hoge prijzen die ervoor betaald worden op veilingen. De cultuur is ons vreemd en dus verdiepen kunstverzamelaars zich er bijna niet in.

De belangstelling van Antiques Art voor China komt voort uit de geschiedenis van dat land. Vanaf 211 voordat onze jaartelling begon is het een groot land gebleven en het land was tot 1850 verreweg het rijkste. In 1820 bezat Engeland 6% van de rijkdom en China bijna 80%. Het verschil tussen arm en rijk op de wereld was rond 1820, 2,5 : 1 en in 2005 is het 90 : 1. China kende geen koloniën, het Westen wel.

Bij nadere kennismaking met China valt op hoe mooi glas en porselein gemaakt zijn en na bestudering van een aantal boeken werd de behoefte groter om kennis te delen.

Korte geschiedenis

De grondsoorten waarvan porselein gemaakt wordt zijn over de hele wereld te vinden. Een land heeft een technisch niveau nodig voordat het in staat is zulke hoogwaardige producten te maken. China was daar in de 2e eeuw toe in staat en Europa maakte porselein vanaf de 18e eeuw, In China zijn er periodes waarin het mooiste porselein werd gemaakt. Tijdens de Song (rond 1000 – 1200), een periode tijdens de Ming (1300 – 1400) en een periode tijdens de Qing – dynastie (1670 – 1795) was de kwaliteit op zijn hoogst. In de Chinese cultuur is het een eerbetoon om op dezelfde hoogstaande wijze een replica te maken. Nu maken we ook mee dat er slechte, goedkope replica’s gemaakt worden in China, maar dat is in Europa met namaak van Gallé, Daum, Hoffmann, Behrens en Copier niet anders.

In China werden in de 19e eeuw porseleinen kunstvoorwerpen gemaakt die replica’s zijn uit de Ming. Zij zijn gemerkt met een Ming stempel en een datering uit de 19e eeuw. Na de val van het keizerrijk in 1911 werden de keizerlijke stempels afgeschaft en kwamen er stempels van fabrieken of spreuken op de kunstvoorwerpen. Aangezien jade een fantastisch mooi product is, waren kunstenaars erop uit glazuren te maken die op jade leken. Het celadon is daarvan een mooi voorbeeld. Toen een fabriek de groene jade kleur in het glazuur van aardewerk en porselein benaderde en deze kunstvoorwerpen door de keizer geaccepteerd werden, kreeg deze fabriek een keizerlijke status. Het celadon mocht geproduceerd en geleverd worden aan het hof. Bezoekers kregen deze kunstvoorwerpen mee als geschenk en topuitvoeringen werden in opslagruimtes (musea) neergezet. Het celadon uit de 11e eeuw wordt in de hele periode van de |Chinese geschiedenis gemaakt. Ook Mao moedigde porselein arbeiders aan dezelfde kwaliteit celadon te maken als uit de 11e eeuw.

Betekenissen

Op de porseleinen kunstvoorwerpen staan meestal 6 karakters. Gedurende de keizerrijken behoorden twee stempels aan de regerende keizer. Verder werd aangegeven uit welk gebied het kwam, welke fabriek/werkplaats en werd aangegeven als het een replica betrof uit een eerdere periode.chinakeramiek2

Er waren strikte regels. De draak is het symbool van het keizerlijk hof.`Geel is de kleur van de keizer en mocht door niemand anders gedragen of verkocht worden,

Geel glazuur van binnen en buiten en voorzien van draken werd door de keizer en zijn eerste vrouw gebruikt. In aflopende volgorde vervolgens: wit glazuur binnen en geel buiten met draken, groene draken op geel glazuur, gele draken op blauw glazuur, paarse draken op groen glazuur, rode draken op een polychrome achtergrond en daarna alles wat niet in bovenstaande combinaties voorkomt. Draken met 4 poten wordt als algemeen gezien, meer poten hebben een keizerlijke uitstraling. Porseleinfabrieken werden door keizerlijke inspecteurs bezocht en gecontroleerd. Op rommel stond het sluiten van de fabriek of uitsluiting van levering aan het hof.

Het vervolmaken van porselein gebeurt door de glazuren. Het celadon aardewerk of porselein met de groene jade uitstraling en craquelé wordt 72 keer bewerkt met een glazuur. Door te experimenteren werden kleuren gemaakt waar anderen met bewondering naar keken. De Portugezen brachten rond 1520 het Chinese porselein naar Europa. De doorschijnende, van fantastische bewerkingen en kleuren voorziene kunstvoorwerpen werden met verbazing ontvangen. Tijdens de Ming werd een eenmalige glazuur ontwikkeld waar jade of agaat is toegevoegd, wat het doorschijnende effect van het eierschaal porselein nog spectaculairder maakte.

Voorzichtigheid

Wanneer iemand met iets nieuws en heel mooi geconfronteerd wordt, kan het overenthousiaste leiden tot onvoorzichtigheid. Te gemakkelijk is iets dan 100 of meer jaar oud. In het geval van China, Japan, Korea en andere Aziatische landen gebeurt dat ook. Op dit moment wordt iets nagemaakt en hopelijk net zo goed als 10 eeuwen terug. Dan kunt u iets heel bijzonders kopen. Wanneer u iets uit de tijd wilt kopen, moet u voorzichtig zijn, doorvragen en garanties krijgen. U wilt toch iets bijzonders,

about the author

No comments

The comments are closed.