0
products in your shopping cart
Total:   € 0,00 details
There are no products in your shopping cart!
We hope it's not for long.

Visit the shop

Emile Galle

Camée-glas van 2 of 3 lagen was in de tijd van de Art Nouveau het populairste glastype. Wat Emile Gallé met deze techniek aan vrije en intense expressie wist te bereiken is naar alle maatstaven uniek te noemen. Zonder twijfel mag Gallé de grootste glaskunstenaar van dat tijdvak, en misschien wel van alle tijdvakken, worden genoemd.

De belangrijkste bijdrage van Gallé op dit gebied was de methode die hij ontwikkelde voor de camée-decoratie. Hierbij was de oosterse kunst zijn inspriatiebron. De camée-techniek komt neer op het bewerken van een voorwerp dat is opgebouwd uit 2 of meer verschillende gekleurde glaslagen. Na de modellering in een vorm of door gallelampmiddel van blazen worden de omtrekken van het decoratiepatroon op het glaslichaam getekend. De partijen binnen deze omtrekken worden afgedekt met een zuurbestendige asfaltlak (bitumen van Judaea). Dan wordt het voorwerp verschillende malen (afhankelijk van de gewenste diepte) in zuurbaden gedompeld. Het zuur vreet de gedeelten weg die niet met lak zijn afgeschermd en legt de kleuren bloot van de dieper gelegen lagen. Het object wordt daarna gepolijst en afgewerkt.

Nog steeds genieten vele glasliefhebbers van deze typische Art Nouveau objecten waarbij het op de natuur geïnspireerde decor zo treffend tot uiting komt.

about the author

No comments

The comments are closed.