Tips bij het kopen van glas
Ook is het belangrijk om te zien of de signaturen authentiek zijn. Minder bonafide handelaren kunnen soms gemakkelijk een stuk van een signatuur voorzien. Veel oud glas is niet gesigneerd. Veel buitenlands glas uit Oostenrijk, Duitsland en Italië, is niet gesigneerd.
De eerste aankopen die een beginnend verzamelaar doet, zijn meestal impulsief. Naarmate de verzameling omvangrijker wordt realiseert men zich dat een homogene verzameling, dat wil zeggen opgebouwd rond een afgebakend thema, vaak meer voldoening biedt. Verzamelingen zijn vooral interessant als ze een rode draad hebben. Een heldere opzet voor een verzameling biedt, meer dan een willekeurig, samengestelde collectie, mogelijkheden om op zoek te gaan naar ontbrekende delen. Thema’s kunnen bepaalde typen glas zijn. Een verzameling uit een bepaalde periode, kleur of land.
Een handelaar die u vertrouwt of goed kent kan goede diensten bewijzen bij het aanleggen van een verzameling. Hij kent de markt en kan uitkijken naar stukken die u zoekt. Ook kan de handelaar van dienst zijn bij het verkopen of ruilen van objecten. U kunt ervan uitgaan dat een handelaar selecteert op kwaliteit en authenticiteit. De garantie die men over de herkomst van een stuk kan geven, kunt u op de rommelmarkt (of buitenland) nooit krijgen. Een goede handelaar staat achter zijn collectie en kan op verzoek garantie geven op het gekochte stuk.
Voor de verzamelaar is het belangrijk regelmatig beurzen te bezoeken. Uw kennis van zaken zal zeker toenemen door het bestuderen van de objecten. Ook kan men zich op de hoogte stellen van wisseling in prijzen. Handelaren die regelmatig op beurzen staan en daar goed verkopen, zullen speciaal voor die beurs op zoek gaan naar mooie stukken. Gespecialiseerde beurzen (zoals de glasbeurs in Leerdam of een verzamelbeurs) is voor de beginnende en gevorderde verzamelaar een ‘must’. Iedereen zal hier iets van zijn gading vinden.
Voor het kopen op veilingen is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren. Het begint met de kijkdagen. Veel veilingen verkopen hun stukken zonder de staat van het object te beschrijven. Stukken met gebreken zijn voor risico van de koper. Om dit te voorkomen kunt u het beste eerst naar de kijkdagen gaan en de stukken daadwerkelijk in uw handen te houden. Mocht u interesse hebben in een stuk bedenk dan van te voren de maximale prijs die u ervoor wilt betalen. De commissie die u voor een stuk betaald is meestal rond de 25%. U moet dat bedrag bovenop de geboden prijs betalen.
Voor verzekeringsdoeleinden is het noodzakelijk een beëdigd taxateur te raadplegen. Deze persoon is in staat een schriftelijk, rechtsgeldig taxatierapport op te stellen. Deze taxatie is niet altijd kosteloos maar wel noodzakelijk.
Om meer over uw verzameling te weten te komen is het van belang om een goede collectie boeken aan te schaffen of te lenen in de bibliotheek. Veel boekhandelaren kunnen u goede tips geven over het aan te schaffen boek. Ook tweedehands boeken of internet kan hier een goede rol in spelen.
Het bezoeken van musea is leuk leerzaam en zinvol. Wanneer u in het buitenland bent vindt u vaak in de plaatselijke musea stukken uit het land van herkomst. Ook glasfabrieken of tentoonstellingen kunnen een bezoek aan een land aangenaam maken.
De handelaren komen voor hun aankopen bijna overal. Zij kunnen goede tips geven over de interessante plaatsen die u kunt bezoeken. Internet is een medium dat sterk in opkomst is. Het aanbod is enorm. U moet zeker oppassen met uw aankopen op internet. De aangeboden stukken kunnen vals zijn of gebreken vertonen. Op foto’s is niet alles te zien. Er zijn veel bonafide handelaren maar er is ook een groep mensen die graag snel veel geld willen verdienen en niet schromen om dat met uw geld te doen.
Verder is het naar ons idee leuk om naar plaatsen te gaan, contacten te leggen, uitleg te krijgen en uw keuze te bepalen uit de aangeboden stukken op een beurs.